Видове оранжерии

ОРАНЖЕРИИ С ПОЛИЕТИЛЕНОВО ФОЛИО


Оранжериите с полиетиленово покритие се състоят от:

още за оранжериите »

СТОМАНЕНО – СТЪКЛЕНИ ОРАНЖЕРИИ


Оранжерийните комплекси със стъклено покритие предлагат изключително висока светлопропускливост и защита от външни влияния.  Те са изцяло автоматизирани.  Според вида стоманена конструкция те биват два типа:

още за оранжериите »

СТОМАНЕНО - ПОЛИКАРБОНАТНИ ОРАНЖЕРИИ


АРИС® разработи, произведе и монтира първите в България оранжерии изцяло от поликарбонат и по собствено ноу-хау. Вече са изградени и въведени в експлоатация над 85 000 м2 поликарбонатни оранжерии в цялата страна.   По Ваше желание ние предлагаме комплексна изработка на конструкцията, проветряването и засенчването. Изключително важни за развитието на оранжерийните култури са професионалните засенчващи системи(т.нар. термоекран или енергиен чадър), които осигуряват и висок процент енергоспестяване. През деня те засенчват, а през нощта съхраняват акумулираната енергия. 

При изграждането на оранжерийни комплекси с поликарбонатно покритие, енергоспестяването е между 35%-70%, В сравнение със стъклото като топлоизолатор, поликарбонатът е 4 до 10 пъти по-добър в зависимост от използваната дебелина и броя на камерите. Наред с добрата топлоизолация, поликарбонатът разполага и с едно изключително предимство - нечупимост.

Поликарбонатът на фирма RODECA® е с UV-защитен слой, който предотвратява разрушаването на материала от слънчевите лъчи и му дава 10 години гаранция при всички атмосферни условия. Друго предимство е неговата нечупимост, както и устойчивостта му на градушка, като по този начин гарантира предпазване на зеленчуците дори при екстремни външни условия. Разходите за напояване в поликарбонатните оранжерии също намаляват значително (с 20% - 30%), тъй като поликарбонатът задържа високата влажност на въздуха. 

Според своята конструкция и потребностите на клиента оранжериите от поликарбонат биват няколко вида:

    • Холандски;
    • Тунелни;
    • Полутунелни;
    • Хоби
ОТОПЛЕНИЕ И НАПОЯВАНЕ
  • Разработваме индивидуални проекти, съобразени със спецификата на района и технологията на отглежданите култури.

 

още за оранжериите »

ХИБРИДНИ ОРАНЖЕРИИ


С гордост можем да споменем, че на база нашия опит в продължение на над 25 години в оранжерийния бранш, проектирахме и пуснахме в екплатация няколко хибридни оранжерии - шедьоври, които са едни от най-високотехнолоичните и енергоефективните комплекси  на територията на България. Използвайки комбинация от поликарбонат с UV- защитен слой за странична облицовка на оранжерийните комплекси и двоен полиетилен с въздушна камера за покривната система извличаме максимума от предимствата на двете покрития и постигаме много добър микроклимат в оранжерията. Наред с това, спестяваме до 60% един от основните разходи в оранжерийните комплекси - разходът за отопление благодарение на изключителните топлоизолационни свойства и на двата материала.

още за оранжериите »